Mūsų paukščiai

Baltoji pelėda  lot. Bubo scandiacus Syn. Bubo scandiaca, Nyctea scandiaca, angl. Snowy Owl, vok. Schnee-Eule) – pelėdinių(Strigidae) šeimos, didžiųjų apuokų genties plėšrusis paukštis.

Skiriamieji bruožai

 

Viena stambiausių pelėdinių paukščių rūšių, dydžiu beveik prilygsta didžiajam apuokui. Kūno ilgis 55-67 cm. Patinėliai kiek smulkesni 55-60.5 cm, arba vid. 58 cm kūno ilgio, patelės 60,9-67 cm arba vid. apie 64 cm ilgio. Baltųjų pelėdų išskėstų sparnų tarpugaliai 142-166 cm. Jų svoris nuo 1280 iki 3000 g (patinėliai 1280-2300 g, patelės 1700-3000 g.). Patinas visas baltas, tik pečiai, sparnai ir apatinė pusė rudai dėmėta. Senesni paukščiai yra baltesni už jaunus. Patinai šiek tiek mažesni už pateles.

Paplitimas

Paplitusi Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tundrose, arktinėse salose. Paukščių populiacijos dydis taip pat priklauso nuo kas 3-4 metus pasikartojančiu lemingų skaičiaus padidėjimu ir sumažėjimu. Lietuvoje neperintis paukštis ir aptinkamas rudens mėnesiais, stebėta vos keletą kartų.

Elgsena

Lizdą suka ant žemės, duobutėse. Minta peliniais graužikais, kurmiaiskiškiaispaukščiais.

Mūsų kontaktai

Naujienlaiškis

Čia galite užsiprenumeruoti Pelėdų parko naujienas.
© 2019 Pelėdų parkas. Visos teisės saugomos. Sukurta Oskaraz