Mūsų paukščiai

lot. Tyto albaangl. Barn Owlvok. Schleiereule) – liepsnotųjų pelėdų (Tytonidae) šeimos paukštis. Pasaulyje ši pelėdų rūšis turi 35 porūšius, kurie skiriasi dydžiu, spalva ir kitais požymiais.

Jos maždaug vidutinės pelėdos dydžio. Kūnas 33-39 cm, išskėsti sparnai 80-95 cm, svoris 290–460 g. Patelės už patinėlius ir svoriu ir dydžiu yra šiek tiek stambesnės. Paprastąją liepsnotąją pelėdą nuo kitų pelėdų galima atskirti iš skruostų, kurie labai primena širdiesformą ir yra balti bei truputį dėmėti. Snapas silpnokas, kojos ilgokos. Papilvė ryškiai balta. Nugarėlė, sparnai tamsiai geltoni. Gyvena 5-10 metų, bet maksimaliai jos yra išgyvenę iki 21 metų.

Gyvena palei laukų pakraščius, šalia kelių, paupiuose ir aukštesnėmis žolėmis apaugusiuose miškų pakraščiuose. Ypač mėgsta gyventi kur yra ganyklos, laukai su nenupjautos žolės ruožais, ypač augančia paprastąja šunažole, kalvotu reljefu ir didele graužikųpopuliacija, ypač pelėnų, kurie pasirenka apsigyventi tokias vietas. Veisimosi metu gyvena atviroje gamtoje, mėgsta apsigyventi vienkiemiuose, kur yra daržinės ar panašūs statiniai, pelkėta vandens telkinio pakrantė. Pamatyti ją galima dieną, bet geriausias metas temstant.

Deda 4-7 kiaušinius. Jų inkubacija 30 dienų. Jaunikliai pilnai apsiplunksnuoja per 50 dienų.

Minta pelėmispelėnaiskirstukaissvirpliais.

Paplitimas Lietuvoje

Praėjusio amžiaus pabaigoje ši pelėdų rūšis pradėjo plisti ir Lietuvoje. Šiuo metu ji yra Lietuvos raudonosios knygos sąraše. Lietuva yra šiaurės rytinis liepsnuotųjų pelėdų išplitimo arealo pakraštys.

Mūsų kontaktai

Naujienlaiškis

Čia galite užsiprenumeruoti Pelėdų parko naujienas.
© 2019 Pelėdų parkas. Visos teisės saugomos. Sukurta Oskaraz