Mūsų paukščiai

Raibosios pelėdos (lot. Surnia ulula, angl. Northern Hawk Owl, vok. Sperbereule) – pelėdinių (Strigidae) šeimos sutemų ir naktinių plėšriųjų paukščių gentis. Gentyje vienintelė rūšis – raiboji pelėda (Surnia ulula).

Kūno išmatavimai

Raibosios pelėdos mažesnės už namines pelėdas. Ir kaip tarp daugelio pelėdinių paukščių rūšių, šių pelėdų patelės kiek didesnės už patinėlius.

Kūno ilgis 35-43 cm, sparnai - 22-25,2 cm, atstumas tarp išskleistų sparnų galų - 69-82 cm, uodega 16,4-20,3 cm. Svoris - patinėliai sveria apie 270 g, patelės apie 320 g.

Požymiai

Ši pelėda labai panaši išvaizda ir elgsena į kai kuriuos vanagus, Lietuvoje į paukštvanagį ar vištvanagį. Jos galva didelė, viršugalvis juosvas su apvaliomis baltomis dėmėmis. Nugarinė pusė tamsiai ruda, ant pečių didelės baltos dėmės. Skruostai balti su juodu apvadu. Snapas geltonas, virš jo juoda dėmė. Apatinė pusė balta, skersai juosvai dryžuota. Uodega ilga, nagai juodi.

Paplitimas

Paplitusi Eurazijos ir Šiaurės Amerikos žemynų vidutinių platumų (šiaurinėje dalyje) ir subarktinėse miškų zonose - taigoje. Šalys kuriose peri, tai NorvegijaŠvedijaSuomijaRusijaKazachstanasKinija (Sindziangas)KanadaJAV (Aliaska).

Lietuva gana toli pietuose nuo jos paplitimo arealo pietinių ribų, tad labai retai aptinkama tik paukščių migracijų metu ir Lietuvoje neperi.

Gyvenamas biotopas

Lizdą įsirengia medžių uoksuose arba kitų plėšrių paukščiųvarnų apleistuose lizduose. Perėti pradeda gana įvairiu metu, priklausomai nuo regiono. Anksčiausiai kiaušinius pradeda dėti kovo mėnesio pabaigoje, bet dauguma balandyje iki pat gegužės. Suomijoje kiaušinius dėti pradeda maždaug nuo kovo pabaigos ir iki pat birželio. Dėtyje 4-9, kartais 10-13 baltų kiaušinių ir peri apie 25-28 dienas ir panašiai tiek pat laiko išsiritę pelėdžiukai praleidžia lizde, vėliau prieš išmokdami skraidyti slapstosi ant medžių šakų. Perėjimo metu patelė jausdama pavojų lizdą gina inirtingai ir puola net žmogų.

Mityba

Jų mitybos racionas gana platus, minta įvairiais smulkiais žinduoliais bei smulkiais, kartais vidutinio dydžio (retkarčiais puola ir tetervinus) paukščiais. Į jų racioną iš smulkių žinduolių patenka lemingaipelėnaipelės, žiurkėspaprastosios voverėsamerikiniai baltieji kiškiai, kitų kiškių rūšių jaunikliai ir panašūs žinduoliai, kurie aptinkami šių pelėdų gyvenamoje aplinkoje ir vidutinio dydžio paukščiais.

Mūsų kontaktai

Naujienlaiškis

Čia galite užsiprenumeruoti Pelėdų parko naujienas.
© 2019 Pelėdų parkas. Visos teisės saugomos. Sukurta Oskaraz